tisdag 18 oktober 2016

Konst i bergrum

I helgen besökte vi Vattenfalls bergrum i Stenungsund och konstutställningen Resenär. Det hela började med viss förvirring när vi svängde upp mot parkeringen och möttes av parkeringsvakter i gula reflexvästar som försökte se till att alla bilar fick plats. "Vi måste kommit fel", tänkte vi, "det måste vara ett idrottsevenemang i krokarna. Inte är det sådan rusning till en konstutställning." Men se, det var det.

Vattenfalls ruffiga bergrum rymmer mycket folk, så trots tillströmningen var det inga bekymmer att få se allt ordentligt.

Det första som mötte på vägen ned i berget var robusta stålskulpturer av metallkonstnären Berth Johansson. Metall ger en speciell tyngd åt föremål, även om de är sirliga i formen, som draken som liksom svävade i luften, eller hästarna formade av järnvägsräls med mjukt rundade nackar.

Berth Johansson, Flygande drake

Lite längre ned fanns skulpturer i sten av Pontus Ersbacken, med runda, organiska former som verkligen lyfte fram lenheten i det hårda materialet.

Pontus Ersbacken, Synaps, Alabaster


Tommy TC Carlssons färgstarka målningar i trompe l'œil lurade ögat så skickligt att arrangörerna varit tvungen att sätta upp avspärrningsband och skyltar med uppmaning om att inte röra bilderna. Säkert på förekommen anledning då det var mycket frestande att sträcka ut handen för att se om de där dropparna vin som rann ned för tavlorna verkligen var målade och inte uppbyggda utanpå duken.

Tommy TC Carlsson, Amarone

Sten-Yngve Johansson visade containerfartyg. Stora pampiga marinmålningar som man hajade till inför, om inte annat så för det ovanliga motivet. Dessa världshavens grovarbetare lyftes fram i all sin fantasieggande prakt: Vart är de på väg? Vad finns i alla dessa containrar?

Sten-Yngve Johansson, Civilisation 1

Utställningens frontfigur var Kjell Engman, vars glasskulpturer på olika vis inspirerats av livets resa, med all dess glädje och smärta. Det är imponerande vad Engman kan åstadkomma med glas och alla hans effektfullt belysta glasföremål verkligen intog berget. Vackert och humoristiskt, men med mörka undertoner; livets resa kan många gånger vara vinglig.

Kjell Engman, Resenär

Inga kommentarer: