söndag 6 november 2016

Göran Redin, Ett fjärran krig

På den lilla gården Lövberga i Östergötland föds tvillingarna Karin och Erik. Året är 1610 och de växer upp med gårdens dagliga slit och strävanden till två friska och försigkomna ungdomar. Fadern Jon kan dock inte låta bli att oroa sig för dem, och då kanske främst för Erik. Äldste sonen Anders är stark och strävsam och lik sin något inbundne far i mångt och mycket. Det är Anders som skall ta över gården en dag och ingen säger annat än att han är väl lämpad för den uppgiften.

Men vad skall Jon ta sig till med Erik? Pojken som fötts till den olyckliga lotten som yngre bror, och som dessutom är klent bygd och med ett förstånd och sinnelag som Jon rakt inte förstår sig på.


Även sockenprästen uppmärksammar Eriks begåvning och tar sig an att undervisa honom, till sockenbornas förvåning. Vad skall det nytta till att lära en bondpojke tyska, matematik och geografi? Samtidigt får Karin ta del av farmor Ebbas kunskaper i hur man botar sjuka, stämmer blod och hjälper barn till världen. Syskonen delar med sig av sina kunskaper till varandra, något som visar sig avgörande när familjen råkar ut för hot och utpressning av illvilliga grannar.

Sönerna riskerar att tas ut till fotfolk i armén och Karin lovas bort till ett giftermål hon inte kan känna annat än fasa inför.

Livet i socknen har sina egna intriger och de ständiga krigen långt där borta i fjärran påverkar alla i riket, med skatter och utskrivningar, men öppnar även upp möjligheter att finna nya vägar i livet för dem med tåga och snille. Med hjälp av prästen och det egna drivet hittar både Erik och Karin vars en väg ut. Erik blir mönstrad som ryttare i kavalleriet och Karin får plats som hushållerska hos herr Koeman i Finspång, där järnbruket blomstrar med hjälp av nederländskt kunskap och kapital.

Redin skriver med både inlevelse och omsorg om livet på gårdar och bruk, på övningsfält och slagfält, prästgårdar och kungagemak. Barnafödslar och masugnsreparationer, byskvaller och krigsstrategier, allt knyts samman med lätt hand och jag dras snabbt in i denna livfulla skildring av den svenska stormaktstiden. 

Ett fjärran krig är den första boken av hittills tre om syskonen från Lövberga och andra delen, En skärva hopp, är redan bokad på biblioteket.

Inga kommentarer: