söndag 27 november 2016

Grönkål

I år har vi odlat grönkål för första gången och det har gått riktigt bra. Trots att kålfjärilarna slog till i början av sommaren och knaprade duktigt på de då ganska små plantorna. Men kålen repade sig när väl fjärilarna drog sig tillbaka och nu så här i novembers sista dagar ståtar grönkålen frodigt i ensam majestät i grönsakslandet.

"Den är bäst när den är frostbiten om vintern", påpekar Aurora Siwander i sin Kortfattad handbok i den nyare kokkonsten, och då vintern kom tidigt i år har vi redan hunnit njuta av soppa kokad på egen kål.

Siwander föreslår att man även skall anrätta de grova stjälkarna: "De tjocka stjälkarna skalas väl och skäras i avlånga bitar, som förvällas, doppas i rivebröd, stekas i smör och serveras till soppan."

Det ligger ju i linje med att ta allt tillvara, men jag får säga att jag är tveksam till om det är värt besväret att bearbeta de träaktiga stjälkarna. Kanske att vi ändå får prova någon gång, men nu nöjde vi oss med stekfläsk och halvförlorade ägg till soppan.

Hoppas nu att den kål som finns kvar ute i landet klarar sig till jul.

Inga kommentarer: