lördag 12 november 2016

Lars Jonsson, Vinterfåglar

Vintern kom tidigt i år och fågelmatningen utanför köksfönstret fick en rivstart. Blåmesarna var på plats bara någon minut efter att vi hängt ut den första omgången med fröer, jordnötter och talgbollar. De måste ha suttit i häcken och väntat. Snart hade de fått sällskap av ett par nötväckor, några talgoxar och en rödhake. Och gänget med pilfinkar och gråsparvar så klart.

Fåglarna piggar verkligen upp tillvaron med sin energi och sitt tjatter. Dock även för grannens katt. Hon smyger ofta kring vårt förråd, oftast på jakt efter möss, men en och annan fågel lär också stryka med. För några veckor sedan hade kattan använt bänken i förrådet till matplats och lämnat fullt av fjädrar efter sig. Fåglarna får lära sig att se upp, även om de större inte räds en aldrig så kaxig katt.

I morse fräste hon ordentligt på en skata som bara blängde tillbaka utan att flytta på sig. Efter en stund var det katten som, riktigt förnärmad, drog sig tillbaka.

Att studera fåglarna utanför fönstret blir än trevligare, och definitivt mer lärorikt, med några bra fågelböcker till hands. I år har vi kompletterat samlingen med Lars Jonssons Vinterfåglar och den har redan blivit en favorit.


Jonsson har ägnat decennier åt att studera och måla fåglar, både de som uppehåller sig kring hans ateljé på södra Gotland och de han sett vid sina resor runt om i världen. I Vinterfåglar ägnar han sig åt ett sextiotal fågelarter som är vanliga kring de skandinaviska fågelborden.

Som målare får han hela tiden anledning att fundera över hur fåglarna egentligen ser ut. Även de vanligaste arterna, som man stöter på i det närmaste dagligdags, kan vara en utmaning när de väl skall avbildas. Proportioner, färger och strukturer, skillnader mellan unga och gamla fåglar, mellan hanar och honor, mellan olika årstider. För att inte tala om det huvudbry de individuella variationerna kan skapa.

Jonsson skriver utförligt om sitt arbete med att göra de olika fåglarna rättvisa i sina målningar. Hur han arbetar för att fånga nyanserna i färgen, stoffkänslan i fjäderdräkten och uttrycken i hållningen. Det är tekniskt på ett personligt sätt och hjälper även mig som läsare att upptäcka de olika fåglarna igen. Och det är väl en av anledningarna till att fåglar aldrig upphör att fascinera - ju mer man tittar och lyssnar och lär sig, desto mer vill man se, höra och lära sig.

Vinterfåglar är informativ på ett egensinnigt vis och innehåller många vackra målade bilder av de fåglar som gärna dyker upp vid fågelmatningarna runt om i Sverige och övriga Skandinavien.

Inga kommentarer: