torsdag 1 december 2016

Charlotta von Zweigbergk, Fattigfällan

Beata bor i en trevlig lägenhet i Stockholm, hon har ett arbete hon trivs med, många vänner och fyra utflugna barn. Som egenföretagare har hon aldrig haft några stora inkomster, men hon har fått ekonomin att gå ihop. Så blir hon sjuk och kan inte arbeta under sjukdomsperioden. Samhällets skyddsnät visar sig ha stora maskor och efter bara ett par månader har Beatas ekonomi helt raserats. Trots att hon söker stöd dras hon bara djupare och djupare ned i fattigdomsträsket.


Beatas sjukdomstid blir lång. Månad blir till år och den ständiga bristen på pengar får hela hennes liv så som hon känt det att omkullkastas. Fattigdomen tär på henne som person och på hennes sociala liv. Kampen för att bli frisk underlättas inte av att ständigt behöva oroa sig för att bli vräkt, för att få mat på bordet och kunna betala räkningarna för el, vatten och telefon. Inte heller av att stångas mot socialen och försöka parerar förnumstigheter från vänner och släktingar som alla verkar ha så förtvivlat svårt att förstå att har man inga pengar så har man inga pengar. Att det faktiskt finns djup fattigdom i Sverige idag.

Fattigfällan baserar sig på ett verkligt fall och är en inträngande och uppfordrande roman om akut brist på pengar och vad det gör med den som drabbas. Utsattheten och förnedringen i alla kontroller och ifrågasättanden, skammen i att inte klara sin ekonomi, allt är starkt skildrat och som läsare får man verkligen kalla kårar av det bemötande Beata får av de som borde hjälpa men i praktiken snarare stjälper.

Författarens engagemang för de som samhället sviker och frustrationen över situationen går inte att ta miste på och är lätt att dela. Fattigfällan är lika mycket stridsskrift och debattartikel som roman, men jag tänker att boken hade vunnit en hel del på om Zweigbergk hade litat mer på läsarens egen förmåga att ta till sig Beatas öde och dra egna slutsatser om vad som går snett och vad som borde kunna göras istället.

Men det är ändå en randanmärkning, till syvende och sist är Fattigfällan en mycket viktig bok som jag hoppas får många läsare. Vem som helst kan bli fattig och det är stor förbannad skam att stödet till de drabbade kan fallera så kapitalt som det gör för Beata.

Inga kommentarer: