måndag 30 januari 2017

Fågelräkning 2017

I helgen räknade vi traditionsenligt fåglarna som kom till fågelmatningen utanför köksfönstret, som en del i Sveriges Ornitologiska Förenings årliga fågelräkning Vinterfåglar inpå knuten.

Bruno Liljefors, Domherrar
I år hade vi följande fåglar på besök under räkningshelgen:
Gråsparv, 10 stycken
Pilfink, 6 st
Grönsiska, 6 st
Blåmes, 4 st
Domherre, 4 st
Kaja, 4 st
Tamduva, 4 st
Koltrast, 3 st
Talgoxe, 2 st
Rödhake, 2 st
Skata, 1 st

Två rödhakar är inte ofta man ser samtidigt, speciellt inte utanför parningssäsong, och de två som var här i helgen var verkligen inte sams. Den ene kämpade ihärdigt med att få den andre att ge sig av, och efter någon timme var lugnet återställt och en av rödhakarna ensam herre på täppan igen.

4 kommentarer:

Einar J sa...

En fråga: Hur går egentligen en sådan där fågelräkning till? Under en hel helg??

Petra Rhodin sa...

Man kikar ut på fågelmatningen lite då och då under helgen och kollar vilka fåglar som är där, och så noterar man hur många av varje sort som visar sig som mest samtidigt. Kanske är där tre blåmesar på lördagsmorgonen, två på eftermiddagen, fyra på söndagsmorgonen och en på eftermiddagen. Då blir det fyra blåmesar man rapporterar. Det enda som kan vara lite klurigt här hos oss är att bena upp den blandade flocken av gråsparvar och pilfinkar som tumlar om varandra...

Einar J sa...

Aha, tack för upplysningen! Ja, pilfinkar har väl en liten svart fläck på kinden som väl inte är alldeles lätt att notera, om man samtidigt ska räkna dem och skilja ut dem från gråsparvarna.

Petra Rhodin sa...

Efter lite träning är inte pilfinkar och gråsparvar så svåra att skilja åt, i alla fall inte om de håller sig stilla, men att räkna dem när de flyger om varandra i en enda stor svärm är en utmaning :)