lördag 7 januari 2017

Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård

Förra året torkade ganska mycket av vårsådden i våra köksodlingarna bort och sedan kom vi liksom inte riktigt igång igen. I år skall det bli annat och för att få inspiration botaniserar jag bland olika trädgårdsböcker. Och hittar en riktig pärla i Sara Bäckmos Skillnadens trädgård.


I boken berättar Bäckmo om hur hon omvandlar en till synes hopplöst igenvuxen bit mark till en prunkande köksträdgård som förser familjen med grönsaker, frukter och bär under större delen av året.

Det hela börjar med att Bäckmo under en promenad får syn på ett övergivet hus och genast känner att här vill jag bo. Efter lite initialt trassel blir huset hennes och med det en stor tomt. Med hjälp av en granne och dennes grävskopa tas de första, rejäla kliven till att börja odla på allvar.

För här är det rejält vi talar om. Tvärt emot många välmenta råd om att börja försiktigt och utöka successivt börjar Bäckmo så stort och yvigt hon kan. Och resultatet blir fantastiskt.

Det gror och växer och med de ymniga skördarna blir det till att ta nya steg: hur sprida skörden under så stor del av året som möjligt? hur hittar man tid till odlandet? hur ta allt till vara?

Bäckmo skriver enkelt och tänkvärt om frågor och utmaningar som möter den som på allvar vill odla mat till sin familj utan att för den skull bli lantbrukare. Det är intressant att läsa hur hon och hennes familj har gjort och det finns mycket jag kan ta till mig rakt av. Och så smittar hennes entusiasm och glädje över trädgården verkligen av sig.

Bäckmo skriver även om sin trädgård och sina odlingar på sin blogg Skillnadens trädgård.

Inga kommentarer: