söndag 5 februari 2017

Jane Austen, Lady Susan

Jane Austen skrev den korta brevromanen Lady Susan 1795 för att roa den närmsta bekantskapskretsen. Austen försökte aldrig få Lady Susan utgiven, men den publicerades ändå 1871 och 1993 kom den även ut i en svensk översättning av Eva Liljegren. Romanen filmatiserades förra året med With Stillman som regissör och fick namnet Love & Friendship efter en annan brevroman som Austen skrev redan i de tidiga tonåren.

Lady Susan Vernon är en vacker och förslagen kvinna. Nybliven änka och ständigt på jakt efter romantiska erövringar. Hon är totalt skrupelfri vad det gäller andras känslor, inklusive dottern Fredericas och hon utnyttjar sitt vinnande sätt för att säkra sig själv en behaglig tillvaro, men också bara för nöjet att i stunden få sin vilja och sina nycker igenom.

Efter att ha gjort sig omöjlig hos sina vänner på godset Langford, ger hon sig hastigt av till sin svågers lantställe. Till Lady Susans förtjusning är även svägerskans yngre bror, Reginald De Courcy på besök. Samtidigt som hon inleder en flört med Reginald ser hon till att underhålla intresset från såväl den stenrike, men ack så korkade sir James Martin - som hon tänker sig att dottern kan gifta sig med -, liksom den man hon ändå föredrar framför alla andra, Mr Manwaring gift med arvtagerskan till Langford.

Kate Beckinsale som Lady Susan och Xavier Samuel som Reginald De Courcy
Lady Susan spelar högt och diskuterar gärna sina strategier och ränker med sin amerikanska väninnan Mrs Johnson, som gärna tar en aktiv del i Lady Susans intriger, om inte annat så för att sätta lite färg på sin egen trista tillvaro, framliden i London under ständig övervakning av sin buttre make.

Det är mycket som känns igen från Jane Austens andra romaner, både vad gäller stil och teman, men det är också saker som sticker ut. Lady Susan är inte den som sitter hemma och väntar på att saker och ting skall hända utan är den drivande parten som styr och ställer helt efter eget huvud; en betydligt mer aktiv och driven hjältinnan än Austens övriga. Lady Susans flörtande med och framgång hos betydligt yngre män skiljer sig också från Austens andra romaner, liksom överseendet med otrohet - i en senare roman som Mansfield Park straffas otrohet hårt, men i Lady Susans fall kommer hon och älskaren ganska lindrigt undan med det.

Whitmans film Love & Freindship är trogen Austens roman i det mesta och lyckas verkligen krama ut det bästa ur den ganska tunna berättelsen. Kate Beckinsale gör en fin insats som Lady Susan, flankerad av flera andra skickliga skådespelare. Engelsmännen kan det här med kostymdramer och både kläder och interiörer är riktigt ögongodis.

Lady Susan når inte upp till samman nivå som de romaner Jane Austen själv valde att försöka få publicerade, men för en Austennörd som undertecknad var det roligt att läsa den och filmen kan säkert uppskattas av många.

Inga kommentarer: