torsdag 23 februari 2017

Tove Jansson på Göteborgs konstmuseum

Tove Jansson hade många strängar på sin lyra och under våren visar Konstmuseet i Göteborg upp bredden i detta fantastiska konstnärskap under den talande titeln Lusten att skapa och leva.

Jansson började tidigt publicera illustrationer i olika tidningar, bland annat för satirtidskriften Garm som hon tecknade för under krigsåren. Hon illustrerade även olika författares verk, som Lewis Carrolls Alice i underlandet och Tolkiens En hobbits äventyr. Och sina egna muminböcker förstås, denna rika och mångfasetterade muminvärld som Jansson skrev och tecknade fram i olika former under många år.

Tove Jansson, Självporträtt, 1975

Det första verk vi mötte på utställningen var dock en målning: hennes sista självporträtt, målat 1975, samma år som hon lade ned sina penslar för gott. Och det var framförallt målningarna jag fastnade för på utställningen.

Jansson satte måleriet högt och det var länge framförallt som målande konstnär hon såg sig själv, även om måleriet ofta fick stå tillbaka när arbetet med böckerna, serierna och illustrationerna slukade det mesta av hennes tid.
Tove Jansson, Åtta beaufort, 1966

Hon målade sagolika och dramatiska landskap och scener, självporträtt och och stilleben, vänner och familj, och det älskade havet. Med en förkärlek för grönt, en färg jag också är mycket svag för.

Tove Jansson, Sovande bland trädrötterna, 1930-talet

Att alla sidor av Janssons skapande visas tillsammans lyfter fram både hur mångfasetterad men samtidigt konsekvent hon var, som hennes förmåga att fånga linjer och uttrycka så mycket med bara några få drag, om det så var med pennan eller penseln.

Tove Jansson, Kvinna (Självporträtt), 1942

Att måleriet var så viktigt för Tove Jansson och att hennes tavlor var så kraftfulla, färggranna och uttrycksfulla var nytt för mig, och målningarna blev den verkligt stora behållningen av utställningen. Som för övrigt pågår till 21 maj.

2 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

får nog ta mej dit

Petra Rhodin sa...

Gör det! Utställningen är verkligen värd ett besök.