måndag 3 april 2017

Knutte Wester, Horungen

Knutte Wester har vuxit upp med farmor Hervors berättelser om en barndom märkt av ett utanförskap så skarpt och orättfärdigt att det är svårt att ta in. Men under sina resor runt om i världen möter han nutida utsatta barn och farmoderns historia kommer nära. Wester börjar intervjua sin farmor och under tre år målar han varje dag en bild som illustrerar det hon berättat.


Med bilderna som grund skapar han filmen Horungen, som på ett lågmält och samtidigt glasklart vis gestaltar Hervors uppväxt i Fattigsverige.

Hervor föds 1909 i Stockholm, mamman är ogift och följaktligen klassas hennes barn som horunge, med det stigma som följer med epitetet. Horor och deras horungar skall hållas kort, är omgivningens enkla och obönhörliga inställning. Det är en historia som, tyvärr, på inga vis är unik, men som här är berättad på ett både uppfordrande och gripande vis som inte går att värja sig ifrån.


För Hervors mamma finns det inga vägar ut. Hon är stämplad och dömd, och överallt finns det folk som är raska att påminna och se till att hon aldrig kan få en andra chans i livet. Scener som när hon tar med sig Hervor ut på isen i Hammarbyhamnen för att göra slut på det hela i en iskall vak och det enda som håller dem vid liv är isens hårdhet, går inte att värja sig ifrån.


På utställningen på Nordiska akvarellmuseet i Skärmhamn visas filmen Horungen tillsammans med de 670 teckningar och akvareller som filmen bygger på. Och resultatet är en av de starkaste konstupplevelser jag haft på länge.

Att så mycket går att uttrycka med några bilder och väl valda ord.


Utställningen pågår till 23 april och är värd många långa omvägar.

4 kommentarer:

Anna Johansson sa...

Jag blev helt knockad av utställningen. Verkligen värd en extra tur till Tjörn!

Petra Rhodin sa...

En riktigt stark utställning. Hoppas många tar chansen att se den.

torgust sa...

Tack för att ditt inlägg påminner mig om att jag såg den urstarka filmen på TV för en tid sedan.

Petra Rhodin sa...

Verkligen en stark film!