torsdag 8 juni 2017

Sjöväderspoesi

Sjövädret från SMHI sänds i radions P1 fyra gånger om dagen, med utsikter och observationer från farvatten och kuststationer. Att lyssna på de lugna, sakliga rapporterna är som att lyssna på kantig, men charmerande poesi, med namnen på farvattnen och kuststationerna som fasta punkter och benämningarna av olika väderfenomen som teman med variationer. Det är ganska få ord och uttryck som används, men de kan kombineras på många vis och inrymmer såväl stillhet som dramatik.

Måseskärs fyr sedd från Käringön

Namnen på farvattnen och kuststationerna blir snart välbekanta och vissa ligger nära och berör ens sommarliv, som Skagerack och Kattegatt, Måseskär och Vinga för min del, medan andra känns hemtama bara av upprepningens magi, som Syd Utsira och Kvarken, Skagsudde och Stora Högarna.

I sin bok Utsikt över sjödistrikt från 1984 tar Bertil Kumlien fasta på alla dessa namn och tecknar ett litet porträtt av dem vart och ett. Rapportstationerna tycks alla höra ihop med en fyr och det är framförallt dessa som beskrivs. Texterna är korta och anekdotiska, med fina illustrationer av Kumlien själv, och trevliga att läsa, om än inte särskilt informativa.


Boken berör hur det såg ut 1984 och både rapportstationer och prognosdistrikt ändras; några faller bort och andra tillkommer, men mycket är sig ändå likt så här drygt tre decennier senare. I alla fall vad det gäller namn och rapporternas utformning. Vad det gäller bemanning av fyrar liksom data- och telekommunikationsmöjligheter så är det en helt annan värld idag.

Jag läste det mesta av boken vid ett besök på Käringön, medan jag satt i lä i en klippskreva med utsikt över Måseskär, drack te och lyssnade på måsarna - som var mycket upptagna med sina häckningar på skäret nedanför - och omgivningen gav sitt saltstänkta bidrag till läsningen av denna trevliga bagatell till bok.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Tack för ett fint boktips. Jag missar sällan den tidiga sjörapporten och upphör aldrig att fascineras över alla dessa namn på fyrar och kustnära platser. Fantasin sätts onekligen i gång. Jag ska genast leta i det lokala bibliotekets hyllor ( hoppas på napp).

Petra Rhodin sa...

Hoppas du hittar den!