söndag 2 juli 2017

Martin Engberg, En enastående karriär

Jonas plan var att skriva en fantastisk avhandling, en sådan där som förskjuter hela ämnet, som alla som vill göra sig ett namn måste referera till. En avhandling som skulle bli avstampet till en helt enastående karriär som forskare i litteraturvetenskap.


Men nu går ju inte allt alltid som man tänkt sig.

Avhandlingen sågas totalt av opponenten, betygsnämnden bryr sig inte ens om att sammanträda, kollegorna undviker honom generat och förhållandet till flickvännen spricker.

Så där står han, Jonas, i sitt eget limbo, försörjer sig på att plocka fram skrifter ur bibliotekets magasin och bidar sin tid, för på något vis skall han tillbaka, han skall svinga sig upp på parnassen. Om inte annat skall han se till att ta hämnd på de som, i hans ögon, verkligen ligger bakom misslyckandet med avhandlingen.

Hämnd tar han och en karriär blir det, om än kanske inte så enastående som det var tänkt, och riktigt roligt att läsa om det är det. Engberg skriver koncentrerat och rakt på sak. Det är många akademiska och mänskliga egenheter som får sin släng av sleven, och även om det är kanske är lite väl flyhänt i bland så är det riktigt underhållande och En enastående karriär passar perfekt som lektyr för ett par timmar i hängmattan.

2 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

ska läsa snart - Göteborgs universitets biblioteks magasin bekanta

Petra Rhodin sa...

Då blir det mycket igenkänning :)