söndag 3 juni 2012

Mare Kandre, Djävulen och Gud

Det var på den tiden Djävulen och Gud ännu var små barn,
två pojkar,
båda mycket ensamma,
(fast var och en på sitt särskilda sätt).
Det var då allting ännu var uppdelat i Djävul, människa och Gud,
som alla tre levde på var sitt håll,
vilket,
som vi ju alla fått erfara,
med tiden kom att få ödesdigra konsekvenser för livet i den värld som himlen här nu döljer.
 

Djävulen - liten, hårig och sjuklig - smyger kring människornas boningar och drömmer om att få bli en del av deras gemenskap. Människorna tycks leva så fina liv, i glädje och gemenskap, och han vill så gärna få vara med. Men när han väl vågar visa sig driver människorna bort honom och sprider sedan ut de mest fasansfulla rykten om hans ondska. Inte går det bättre när han stöter på Gud - liten och trind, iförd ljus särk och guldsandaler, med guldspira i högsta hugg - som vandrar runt på jorden med tre uttråkade änglar i släptåg. Gud ger sig på Djävulen, mest för att han känner för att klå upp någon, och den lilla astmatiske och värkbrutne Djävulen är ett lätt offer.

Men så en dag möter Djävulen Ini, en puckelryggig flicka som rymt från sin grymme husbonde. Ini ryggar inte tillbaka inför Djävulens fulhet och tillsammans får de en lycklig tid i skogen. Lyckan blir dock kortvarig. Tre män överfaller och rövar bort Ini. I sitt förtvivlade sökande efter Ini drar Djävulen land och rike runt och hans hat mot människorna växer sig starkt. Människorna, som visat sig vara outsägligt grymma: mot varandra, mot djuren och mot den natur de lever av. Djävulen drar sig undan ned i helveteshålan, och där kommer han på hur han skall få utlopp för sin förtvivlan. Han skall bränna alla förtappade syndare, låta dem plågas i lågorna!

Under tiden har Gud tröttnat på de fåniga människorna, de mest misslyckade varelserna i hans skapelse, och dragit sig tillbaka till Himlen. Det är förbaskat tröttande att behöva ta del av allt de där människorna gör, men det är dock hans lott att se och höra allt. För att skapa lite ordning ser han till att änglarna ordnar så att han blir född till människa. Men vad hjälper det? Törnekrona och korsfästelse blir tacken! Gud blir så le åt allt ihop att han somnar i sin himmel och låter människorna hållas bäst de kan.

Mare Kandres Djävulen och Gud är en makalös läsupplevelse. Tonen är humoristisk och vällustig, berättelsen tankeväckande. Det finns ett driv i texten som gör att den inte går att lägga ifrån sig. Tempot är högt och som läsare är det bara att hänga med och njuta av denna underbara saga om kärlekens kraft.

Inga kommentarer: